Andrahandsuthyrning

En andrahandsuthyrning, eller andrahandsupplåtelse som det formellt sett heter, uppstår när någon annan än bostadsrättshavaren självständigt använder lägenheten. Detta gäller även om du lånar ut lägenheten till någon i den närmaste familjekretsen. Det krävs inte att du tar betalt av den som använder lägenheten för att det ska räknas som en andrahandsupplåtelse.


Så här ansöker du om att få hyra eller låna ut i andrahand

Om du vill hyra eller låna ut lägenheten ska du ansöka om styrelsens godkännande. Ansökan ska skickas in till Riksbyggen, skriftlig eller digitalt. Vänligen lägg inte ansökan i expeditionens brevinkast. Du ska i ansökan bland annat ange

  • vilken tidsperiod ansökan gäller
  • varför du vill hyra ut
  • namn och personnummer på den som ska bo i lägenheten

Med din ansökan ska du skicka in dokumentation som bevisar din avsikt. Skicka med antagningsbevis om du ska studera på annan ort. Om du sen förlänger din ansökan om uthyrning i andra hand ska du skicka in intyg på tagna poäng. Om du hyr ut på grund av arbete på annan ort ska du skicka intyg från din arbetsgivare att du har en anställning där.

Blanketten finns att hämta hos Riksbyggen. Om du fyller i skriftligt är det viktiga att du fyller i blanketten noga och skriver under den för hand. Lämna in ifylld ansökningsblankett i föreningens brevlåda.

Styrelsen lämnar sedan ett skriftligt besked om sitt beslut, alternativt så får du svar genom Riksbyggen om ansökan gjorts digitalt.

Det är viktigt att även den som lånar eller hyr i andra hand har en hemförsäkring. Läs mer om hem- och bostadsrättsförsäkring på sidan Att bo i bostadsrätt.

Läs gärna Stadgar Brf Vetterslund.